Pidimme vuoden 2019 ensimmäisen koulutuksen aiheella
Jatkojalostus ja osuuskuntatoiminta, jonne odotimme hieman suurempaa
osallistujamäärää, mutta saimme kuitenkin aikaan hyvää keskustelua ja hyvää
oppia aiheista.
Soila Hiltunen kertoi säädöksistä ja vaatimuksista
erilaisten elintarvikkeiden jatkojalostusta sekä myyntiä ajatellen. Eli mitä
voimme jo tehdä kotikeittiöoloissa, jotta pääsee alkuun ja missä kohtaa on jo
tehtävä elintarvikehuoneisto.
Se oli kuitenkin selvää, että Ruokaviraston sivuilta löytyy
hyvä määrä ohjeita sekä aina kannattaa olla yhteydessä oman kunnan
terveystarkastajaan. Mitä varhaisemmassa vaiheessa heidät ottaa mukaan
toiminnan suunnitteluun, yleensä sitä helpommin asiat etenevät. Usein
esimerkiksi lihanmyynnin voi aloittaa yllättävänkin helposti, kunhan pitää
huolen hygieniasta ja siitä, että kylmäketju ei katkea. Ruokamatkailu ja
lähiruokakaupat voisivat ollakin meidän uusi juttu täällä Lapissakin.
Osuuskuntatoiminta omalta osaltaan oli tiivistettynä, että
on oltava todella hyvin yhteen toimiva porukka, jo aloituksessa kunnon budjetti
käytössä ja jos halutaan harrastella, niin on parempi aloittaa yhdistystoiminta.
Osuustoiminnassa on oltava mukana samanlainen bisnesajattelu
kuin missä tahansa muussa yrityksessä.
Niiden pitäisi olla demokraattisia,
mutta todellisuudessa usein menee niin, että kuka on suurimman rahasumman
pottiin laittanut, se sanelee toiminnan linjan.
On mietittävä tarkkaan, mitä osuustoiminnalta halutaan. Alun
perin ne on tarkoitettu koulutuksesta ja sivistyksestä vastaamaan, mutta
käytännössä ne toimivat paremmin esimerkiksi markkinoinnissa, eli tehdään
markkinointiosuuskunta, jossa yhteisellä rahalla tuodaan jokaisen yrittäjän
tuotteita esiin, mutta sitten jokainen toimii myynnin osalta itsenäisesti.
Usein monen ulkopuolisen henkilön kokoama osuuskunta kaatuu,
kun siinä ihmiset eivät ole sitoutuneita toisiinsa ja tulee houkutus myydä ohi
osuuskunnan. Silloin jo sekoitetaan sitä ajatusmallia, mikä osuuskunnan takana
on ja osuuskunnan varastot täyttyvät, kun sitä kautta ei tuotteita saadakaan
kaupan. Eli osuuskuntaa kun mietitään, on hyvä miettiä, ollaanko samalla
ajatustasolla sekä ollaanko valmiita laittamaan oikeanalaisia summia rahaa
toimintaan eli ei vain kymppejä tai satasia.
Terveisin Marjut
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti