HuiLaa-hankkeen vuoden 2018 viimeinen koulutus pidettiin
Rovaniemellä torstaina 13. joulukuuta ja mukana oli mukavasti osallistujia niin
paikan päällä kuin etänä. Pidimme ensimmäistä kertaa etäyhteyden auki ja
yritämme tällaisen järjestää uudemman kerran ensi vuoden koulutuksissa.
Meillä on Terveysjalostuksesta puhumassa eläinlääkäri Viljar
Sedrik. Hän on toiminut Viron puolella alku-uransa ja sen jälkeen Suomessa
Emovetillä ja nyt yksityisenä toimijana. Hänellä on taustaa eläinlääketieteen
lisäksi sorkanhoidosta ja ruokinnasta nautojen parissa. Hänen pääsanomansa oli,
ettei pidetä navetassa liikaa nuorkarjaa, satsataan olemassa oleviin nuoriin
sekä umpilehmiin ja kaikki lähtee vasikasta.
Kannattavuutta syö ne turhat uudistukseen jätetyt eläimet,
joita ei tarvita. Nuorkarja on suurin piilokustannus, mitä navetoista löytyy,
suurempi kuin väkirehu. Vasikka itsessään on Viljarin mukaan söpö kustannus,
tärkeä, mutta ei niitäkään liikaa navettaan. Ja kaiken kantavana toimena on navetan
sisällä tapahtuva toiminta sekä ajatusmaailma siitä, kuinka johdan tilaa.
Jälleen olimme kannattavuuden ja johtamisen äärellä. Ne ovat
asioita, jotka kytkeytyvät myös jalostamisen maailmaan, ja hedelmällisyys
etenkin on iso osa kannattavuutta. Mikäli emme saa lehmää tiineeksi, ei se
tuota meille mitään, on siis hyvä olla tietoinen siitä, millaista karjaa
jalostaa, ja toisaalta taas tiedostaa se, että hedelmällisyys on yksi vähiten
periytyvä asia.
Lainaan seuraavaksi Viljaria:
”Kun on 800 lehmää navetassa, silloin työmme on riskien
hallintaa. Kun on 300 lehmää navetassa, silloin hoidamme ihmisiä, johdamme
heitä. Kun johdetaan oikein ihmisiä, saadaan toimiva navetta. Kun on 150 lehmää
navetassa, hoidetaan karjaa. Ja kun on 40 lehmää navetassa, hoidetaan lehmiä”.
Tämä avaa hyvin sitä näkökulmaa, jonka joudumme nykytiloilla
kohtaamaan. Olemme johtajia, ja ennen kaikkea ihmisten johtajia ja itsemme
johtajia. Kuinka johtaa itseään ja kuinka toimia ihmisten johtajana siten, että
saamme tuotannosta toimivaa, kannattavaa sekä mielekästä (ainakin ajoittain).
Millä toimilla saamme lisäaikaa tehdä muutakin kuin työtä, jotta voimme pitää
huolta myös omasta hyvinvoinnista. Viljar myös painotti omasta hyvinvoinnista
huolehtimista, koska huonovointisina emme voi auttaa ketään ja usein se alkaa
näkymään karjassa sekä tuotannossa. Kun lähdet lomalle, varaa samantien uusi
loma, jolloin sinulla on jo tiedossa seuraava vapaa.
Naudan työterveydestä sen verran, että sorkkaterveys on
pih
atossa se tärkein asia. Ruokinnassa pitää muistaa, että se, mikä naapurissa
toimii, ei välttämättä toimi sinulla. Hedelmällisyyttä ajatellen vasikat ovat
tulevaisuus ja nuorkarjan olosuhteet ja ruokinta ovat tärkeitä. Utareterveys
taas on paljon ihmisestä kiinni. Ehdottoman tärkeää on laidunnus
kokonaisvaltaisesti lehmän terveyden kannalta, mutta pääroolissa ovat jalat.
Hedelmällisyysaiheen meille avasi Antti Juntunen Fabalta, ja
tässä päästään siihen, mitä yllä jo mainittiin. Kannattavuuden vuoksi haemme
jalostuksella paremmin tuottavia lehmiä, mutta meidän tulee tietää silloin,
että hedelmällisyys laskee, koska nämä ovat toisiaan huonontavia ominaisuuksia
naudassa, kun katsotaan jalostusta.
Olimme jälleen kokonaisuuksien äärellä siinä, kuinka
ruokinta ja olosuhteet ovat suuria osatekijöitä. Me ihmiset olemme yksi tetrispalikka
vaikuttajana siellä mukana. Miten me kasaamme nämä palikat siten, että saisimme
mahdollisimman aukottoman eli mahdollisimman kannattavan tilan? Minne meillä
valuu euroja todellisuudessa, ja kuinka monta yksityiskohtaa vaikuttakaan niin
lypsy- kuin lihantuotannossa?
Näitä on mietittävä, koska monet jalostuksen ja hedelmällisyyden
sekä näiden aiheiden vierellä kulkevien asioiden kohdat sopivat myös
naudanlihatuotantoon. Millaisia ratkaisuja teemme navetassamme, siemennetäänkö
vai tehdäänkö alkiohuuhteluita? Onko siemen sitten sekstattua vai tavallista, ja
mitä sitten, kun mikään ei toimikaan. Jos valitsimme huonon sonnin emolehmille,
niin mitä se meidän karjassamme tarkoittaa, entä vasikkatuotossa? Kuinka
osaamme ottaa kaiken huomioon ja vielä meille parhaalla mahdollisella tavalla?
Päivän viimeisiä asioita olikin, että muistakaa apu, jota on saatavilla eri
tahoilta tiloille, asiantuntijat, eläinlääkärit sekä vertaistuki toisilta
tiloilta.
Jaksaminen ja hyvinvointi, kustannusten pienentäminen
pienistäkin ja näkymättömistä virroista, eläinaines sekä johtaminen, lopuksi
toimintamallien puntarointi sekä itselleen sopivan löytäminen.
Nähdään ensi vuonna koulutuksissa!
Marjut
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti