keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Hyvää joulua ja kiitos tästä vuodesta!

Eeva-Kaisa Lahden joululehmät Tervolassa. Kuva: Auni Vääräniemi
Niin se alkaa olla vuosi 2018 lähempänä loppua. On ollut hienoa olla mukana mahdollistamassa teille maatilayrittäjille koulutuksien järjestämistä tänne Lappiin. Alun lähtö oli itselleni nopea hankkeen pariin, mutta pian syntyi kuitenkin itselle kuva siitä, mitä haluan tarjota tämän hankkeen puitteissa.

Pyrkimys on ollut luoda laadukkaita koulutuksia ja tarjota puhujia sekä kouluttajia, joita Lapissa ei usein nähdä. Alusta asti on ollut selvää, että hyvinvoinnin näkökulma on laaja. Se kuva on saanut tässä vahvistusta ja sillä tiellä jatketaan.

Ensi vuonna on vielä syyskuun loppuun saakka aikaa mahdollistaa erilaisten koulutusten saanti Lapin maatiloille. Olenkin jälleen pyrkinyt miettimään kaikkia tuotantosuuntia ja otan edelleen ideoita vastaan. Hyvinvointi nousee aivan omana alueenaan esiin. Etäyhteyksiä otetaan käyttöön enemmän ja saatetaanpa tehdä vähän tehtäviäkin.

Ohessa hieman jonkinlaista hahmotelmaa siitä, mitä vuosi 2019 on HuiLaa-hankkeella:

Tammikuun alkuun on suunnitteilla 8.1. Hyvinvoinnin päivää Rovaniemelle SantaSportiin ja 9.1. Poikima-apukurssia Louelle. Seuraavalle viikolle on suunniteltu 14.1. Minun Maatilani -koulutusta Posiolle ja 15.-16.1. koulutusta ruokinnallisista sairauksista, mahdollisesti Posiolle ja Sodakylään tai Kittilään. Osuustoiminnasta ja suoramyynnistä pidetään seminaaria 16.1. Ylitorniolla. Alustavasti 23.-24.1. olisi Torniossa ja Rovaniemellä Nurmiseminaari vol. 2 teemalla ”Miten meni kesä 2018”, ja kuinka valmistautua seuraavaan kasvukauteen.  Myös 29. – 30.1 suunniteltu Karitsointiapu-kurssi varmistetaan vielä myöhemmin.

Helmikuuksi suunniteltua:

Käytännön toiminnan päiviä emolehmätiloille 14. – 15.2.
Lean teemapäiviä 31.1 – 1.2.
Talouden teemapäivät 5.2 / 25. – 26.2.
Robottikoulutusta 12. – 13.2.
Näiden lisäksi suunnitellaan käytännön sorkkapäiviä Ranualle / Kemijärvelle ja Sorkanhoito navetassa -kurssia Louelle tai Tornioon, Poikima-apukurssia Ranualle/ Kemijärvelle sekä kurssia ruokinnallisista sairaksista Kolariin.

Maaliskuuksi suunniteltua, nämä kuitenkin ovat vielä varmistamatta:

Tietoisku nurmesta ja naudasta, Kittilään
Lihanaudan kasvatus 18. – 19.3.
Kuinka markkinoin netissä ja somessa 20.3. (huomio, myös etäyhteys)
Hyvinvoinnin pienryhmä tai jaksamisen päivä 21.3.
Lammaskoulutus 26. – 27.3.
Emolehmäkoulutus 28.3.
Jalostuksesta, kannattavuudesta ja nautakarjasta 29.3.

Keväälle ja alkukesälle jo suunniteltua:

Myynnin koulutusta 9. – 10.4.
Kasvi – ja numiviljelijät 11. – 12.4.
Lampaille laitumet 30.4 – 1.5.

Lisäksi on mietitty Lean teemapäiviä, kotimaan matkaa, teemaa ruokinnasta ja laitumista, työntekijän palkkaamisesta, liikunnan- ja terveydenpäiviä, jatkoa talousasioille, peltopäivää, emolehmäasiaa, peltotöihin valmistautumisesta ja niin edelleen.
Opintomatkoja on siis mietteissä sekä pienryhmätoiminta. Pienryhmiin tulisi alueellisesti viidestä kuuteen tilaa mukaan. Jo nyt otetaan vastaan ilmoittautumisia pienryhmätoiminnasta kiinnostuneilta.

Näillä suunnitelmilla HuiLaa-hanke kiittää tästä vuodesta ja toivottaa hyvää joulua! Toivottavasti näemme sankoin joukoin teidät ensi vuoden koulutuksissa, jotka tehdään juuri teitä varten!

HuiLaa-hanke / Marjut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HuiLaa hankkeen maaliskuu ja huhtikuun alku

Maaliskuu Pidimme maaliskuussa jälleen koulutuksia, hieman on juttujen teko venähtänyt, mutta tässä nyt avausta maaliskuusta. Robo...