keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Ensimmäinen poikima-apukurssi antoi paljon tietoa


Pidimme ensimmäisen poikima-apukurssin eläinlääkäri Jutta Kasvin vetämänä Sodankylässä. Saimme mukaan mukavasti osallistujia sekä keskustelua. 

Käsittelimme poikimisvaihetta ennen, poikimisen aikaan ja sen jälkeen. Sekä vasikan hoitoa syntymän jälkeen, kuinka tärkeä on panostaa vasikan ensi hetkiin kunnolla, jotta saadaan paras mahdollinen maidontuottaja omaan navettaan. Alun hoidolla sekä oikeanlaisella nuorisoajan hoidolla saadaan maitotuotokseen jopa 1 000 kiloa lisäystä.

Ennen poikimista on hyvä katsoa, että kaikki tarvittava varustus on puhtaana ja lähellä ja että lehmälle on puhdas hyvin kuivitettu poikima-alue järjestettynä. Poikimisen aikana tarkkaillaan synnytyksen etenemistä, ja hiehojen kohdalla reagoidaan herkemmin, jos synnytys ei ala edistymään eli soitetaan apua.

Jutta Kasvi muistutti, että vasikan on hyvä syntyä puhtaaseen, kuivaan ja vedottomaan tilaan, ja että sille tarjotaan heti emältä lypsettyä terniä. Jos sitä ei saa, niin pakastimessa on hyvä olla hyvälaatuista oman karjan ternimaitoa, jonka voi viimeistään neljän tunnin sisällä poikimisesta vasikalle juottaa tai letkuttaa.

Välineet on hyvä pestä heti, niin ne ovat seuraavaa kertaa heti valmiina. Lehmää on hyvä hetki tarkkailla. Jos oikein kovia jälkipolttoja ilmenee, tarkistetaan, onko toinen vasikka tulossa tai katsotaan, ettei kohtu tule ulos. Mikäli käy niin ikävästi, että kohtu tulee ulos, on siihenkin omat niksinsä saada se takaisin. Vasikka on hyvä antaa emon nuoltavaksi, sillä se auttaa lehmää palautumaan ja maito lähtee herumaan. Samalla vasikan verenkierto vilkastuu ja karva tulee kuivattua. Pieni vasikka on herkkä kylmälle, joten kuiviketta hyvä olla niin, että sinne pääsee kunnolla piiloon.
Poikimisaika ja vasikan ensihetket ovat navetan tärkeitä hetkiä. Niiden valmistautumiseen on Jutta Kasvin mukaan hyvä käyttää hetki aikaa. Poikimistilanteessa on miettiä hetki sekä tutkia tilannetta, jos poikiminen ei lähde etenemään.

Virheasentojen korjaaminen voi onnistua, kunhan tunnistaa, että millaisesta virheasennosta on kyse. Tähän saimme kurssilta hyvät opit kuin myös itse asennon korjaamiseen. On myös hyvä tietää, milloin tulee soittaa eläinlääkäri heti, sillä pitkien etäisyyksien Lapissa lääkäri ei ole aina nopeasti paikalla. Tämän vuoksi ei voida kauaa miettiä tilannetta, vaan on soitettava ajoissa.

Poikimistilanne on jälleen yksi osa navetan johtamista. Kuinka ennakoin kaiken mitä voin, jotta saan parhaan lopputuloksen poikimisesta sekä kuinka toimin, jotta saan parhaan mahdollisen maidon tai lihan tuottajan navettaani? Kukaan ei halua kuollutta vasikkaa saati kuollutta lehmää maitotilalle. Aina apukaan ei sitä estä, mutta valmiudet auttamiseen on hyvä olla. Jälleen on kyse myös siitä, kuinka vältetään tappiot, sekä tietysti eläimen hyvinvoinnista, eli miten takaan sen, että poikimisaika sujuu eläimen kannalta parhaimmalla tavalla.

Tästä on hyvä taas jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HuiLaa hankkeen maaliskuu ja huhtikuun alku

Maaliskuu Pidimme maaliskuussa jälleen koulutuksia, hieman on juttujen teko venähtänyt, mutta tässä nyt avausta maaliskuusta. Robo...