Pidimme ensimmäisen poikima-apukurssin eläinlääkäri Jutta
Kasvin vetämänä Sodankylässä. Saimme mukaan mukavasti osallistujia sekä
keskustelua.
Käsittelimme poikimisvaihetta ennen, poikimisen aikaan ja
sen jälkeen. Sekä vasikan hoitoa syntymän jälkeen, kuinka tärkeä on panostaa
vasikan ensi hetkiin kunnolla, jotta saadaan paras mahdollinen maidontuottaja
omaan navettaan. Alun hoidolla sekä oikeanlaisella nuorisoajan hoidolla saadaan
maitotuotokseen jopa 1 000 kiloa lisäystä.
Jutta Kasvi muistutti, että vasikan on hyvä syntyä
puhtaaseen, kuivaan ja vedottomaan tilaan, ja että sille tarjotaan heti emältä
lypsettyä terniä. Jos sitä ei saa, niin pakastimessa on hyvä olla hyvälaatuista
oman karjan ternimaitoa, jonka voi viimeistään neljän tunnin sisällä poikimisesta
vasikalle juottaa tai letkuttaa.
Välineet on hyvä pestä heti, niin ne ovat seuraavaa kertaa
heti valmiina. Lehmää on hyvä hetki tarkkailla. Jos oikein kovia jälkipolttoja
ilmenee, tarkistetaan, onko toinen vasikka tulossa tai katsotaan, ettei kohtu
tule ulos. Mikäli käy niin ikävästi, että kohtu tulee ulos, on siihenkin omat
niksinsä saada se takaisin. Vasikka on hyvä antaa emon nuoltavaksi, sillä se auttaa
lehmää palautumaan ja maito lähtee herumaan. Samalla vasikan verenkierto
vilkastuu ja karva tulee kuivattua. Pieni vasikka on herkkä kylmälle, joten
kuiviketta hyvä olla niin, että sinne pääsee kunnolla piiloon.
Poikimisaika ja vasikan ensihetket ovat navetan tärkeitä
hetkiä. Niiden valmistautumiseen on Jutta Kasvin mukaan hyvä käyttää hetki
aikaa. Poikimistilanteessa on miettiä hetki sekä tutkia tilannetta, jos
poikiminen ei lähde etenemään.
Virheasentojen korjaaminen voi onnistua, kunhan tunnistaa,
että millaisesta virheasennosta on kyse. Tähän saimme kurssilta hyvät opit kuin
myös itse asennon korjaamiseen. On myös hyvä tietää, milloin tulee soittaa
eläinlääkäri heti, sillä pitkien etäisyyksien Lapissa lääkäri ei ole aina
nopeasti paikalla. Tämän vuoksi ei voida kauaa miettiä tilannetta, vaan on
soitettava ajoissa.
Poikimistilanne on
jälleen yksi osa navetan johtamista. Kuinka ennakoin kaiken mitä voin, jotta
saan parhaan lopputuloksen poikimisesta sekä kuinka toimin, jotta saan parhaan
mahdollisen maidon tai lihan tuottajan navettaani? Kukaan ei halua kuollutta
vasikkaa saati kuollutta lehmää maitotilalle. Aina apukaan ei sitä estä, mutta
valmiudet auttamiseen on hyvä olla. Jälleen on kyse myös siitä, kuinka
vältetään tappiot, sekä tietysti eläimen hyvinvoinnista, eli miten takaan sen,
että poikimisaika sujuu eläimen kannalta parhaimmalla tavalla.
Tästä on hyvä taas jatkaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti