Pidimme ensimmäiset koulutuspäivät lihakarja-aiheen äärellä
Ranualla 28. marraskuuta ja Louella 29. marraskuuta. Saimme paikalle mukavasti
osallistujia, niin loppukasvattajia kuin emolehmätilallisia. Aihealueet olivat
hieman auki, koska tämän aiheen äärellä ei Lapissa vähään aikaan olla pidetty
koulutuksia ja ProAgria Lapillekin tämä on osittain uusi alue.
Kävimme Ranualla läpi emolehmien ja sonnien rakennetta sekä
tuotantosuunta vaihtoehtoja. Loppukasvattamotoiminnasta kiinnostuneille oli
vaihtoehtojen ja investointien puntarointia. Molemmat päivät aloitettiin
eläintautiasialla, koska se on aihe, jonka kanssa jokaisen tulla olla
valveutunut. Louella sivuttiin ruokintaa, eläinainesta ja sitä, mitä on
oikeanlainen emolehmätuotanto.
Kannattavuutta
ajatellen olisi hyvä tiedostaa, millaisen emolehmäkarjan itselleen ottaa, mitä
haluaa tuotannolta ja millaiset ovat resurssit eli pellot ja rakennuskanta.
Kasvatanko itse vasikat vai laitanko välitykseen? Onko kyseessä pihvikarja vai
sekakarja? Entä haluanko jalostuseläimiä, ja millaiset olosuhteet luon
eläimille. Kasvattamossa taas on mietittävä, otanko maito- ja pihvirotuisia vai
pelkkiä pihvirodun nautoja. Millaista tuotantoa haen ja millaisiin
tuotantotiloihin investoin.
Molemmissa ruokinta on oleellinen asia, sonnien sekä
hiehojen kohdalla päiväkasvujen suhteen, emolehmillä kuntoluokan säilyttämisen
kautta. Millaiset tilat ja ruokinta vasikoille, miten vieroitan vasikat ja
millaisia päiväkasvuja haen.
Lihanautatuotannossa on monia vaiheita. Laidunnus on yksi
osa emolehmätuotantoa ja peltojen määrä ruokintaa ajatellen iso osa niin
loppukasvatusta kuin emolehmätuotantoa. Pohdittiin, pidänkö tyhjäksi jääneitä
emolehmiä, milloin vaihdan siitossonnin vai ostanko sitä ollenkaan,
siemmennänkö emot. Entä kenelle myyn teuraaksi menevät, sillä tilan kokonaisuus
on monen tekijän summa.
Suunnitelmallisuus, tieto siitä, mitä haluaa ja asioiden
johtaminen ovat avainasemassa, kun puhutaan lihakarjatuotannosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti