torstai 22. marraskuuta 2018

Monipuolista tietoa Lammaspäivältä


HuiLaa-hankkeen Lammaspäivä on takana. Paljon tuli uutta hankkeen vetäjällekin lampaiden maailmasta, mutta toivottavasti myös hyödyllistä tietoa paikalla olleille osallistujille.

Eläinlääkäri Johanna Rautiainen avasi hyvin hyvän ja tuottavan lammastalouden perustaa ja sitä, mitä mikäkin valinta edellyttää, eli onko tuotantosuunta liha tai villa tai jokin muu. Kaikille on omanlaisensa tie esimerkiksi ruokinnan osalta. Vesi, ruokinta ja kuivitus – arjen tärkeimmät työn helpottajat, kun ne sujuvat ja ovat kunnossa. Tarkkaile eläimiäsi, tiedät missä mennään.

Koulutuksessa opimme, että suunnittele lammastuotantosi, panosta laadukkaaseen oikeaan aikaan korjattuun rehuun, kuntoluokita ja jaa lampaasi ryhmiin sen mukaan. Tällä tavalla kohdistat ruokinnan oikein, saat paremmin tiinehtyviä uuhia ja elinvoimaisempia karitsoita.

Jalosta myös emo-ominaisuuksia, sillä säästät paljon vaivaa arjessa. Laidunnuksen suunnitteluun kannattaa myös panostaa, tämä jo loisongelmien välttämiseksi. Suunnitelmallisella ja tavoitehakuisella tuotannolla saa lisää jaksamista arkeen!

Lampuri Satu Rantamaa (Rantamaan tila) avasi hyvin suoramyynnin näkökulmaa. Hän kertoi, että älä hinnoittele tuotettasi liian halvaksi, vaan ota kaikki kulut huomioon. Muista myydä oman jaksamisen rajoissa ja myy rohkeasti tuotettasi kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Suoramyynti vaatii työtä, mutta sillä saa hieman paremman hinnan omalle tuotteelle ja voidaan myös luoda maataloudesta aivan uudenlaista kuvaa. Se, että kerrot maatilasi arjesta ja mistä tuotteesi tulevat, on brändisi tarina ja sillä sinä myyt tuotettasi. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa ei ole pahasta vaan suotavaa. Näin saadaan kaikille parempaa hintaa tuotetulle lihalle tai mikä se lopputuote onkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HuiLaa hankkeen maaliskuu ja huhtikuun alku

Maaliskuu Pidimme maaliskuussa jälleen koulutuksia, hieman on juttujen teko venähtänyt, mutta tässä nyt avausta maaliskuusta. Robo...