maanantai 12. marraskuuta 2018

Ontumisen havainnointi -koulutuksesta opittiin tärkeitä taitoja


Pidimme HuiLaa-hankkeen järjestämänä 6. ja 7. marraskuuta Ontumisen havainnointi -koulutuksen ensin Louella ja seuraavana päivänä matkasimme Sodankylään. 

Vetäjänä meillä tässä koulutuksessa oli Lukelta Lilli Frondelius, joka avasi ensin päivän alussa teoriatiedolla sorkkaterveyden maailmaa sekä sitä, mistä ontumiset usein johtuvat ja kuinka voimme havainnoida karjaa ontumisten löytämiseksi ja miten sitä kautta voimme ehkäistä suurempien ongelmien syntyä.

Molemmat koulutustilaisuudet saivat hyvää palautetta ja herättivät keskustelua siitä, mikä merkitys sorkkien ja jalkojen kunnolla onkaan tuotantoon sekä lihanaudalla kasvuun ja tätä kautta koko tilan talouteen. Saimme myös kuulla käynnisteillä olevasta hankkeesta, jossa jälleen haetaan uusia ratkaisuja havaita tarpeeksi ajoissa sorkkasairaudet lämpökameraa hyödyntäen.

Järjestetty jalkaterveyskokonaisuus on tuonut nautojen sorkan rakenteen, yleisimmät ongelmat sekä sairaudet esiin. Olemme myös oppineet, kuinka voimme vaikuttaa sorkkaterveyteen tilalla.
Sorkanhoitojen väli, laatu, oma havainnointi karjassa sekä perintötekijät ja ruokinta kuin myös olosuhteet ovat kaikki vaikuttavassa roolissa, kun puhutaan sorkka- ja jalkaterveydestä.

On ollut hienoa saada alansa huippuosaajia puhumaan tästä aiheesta tänne Lappiin ja oli hienoa, että saimme jokaiseen koulutukseen (luento, käytännön sorkkapäivät ja ontumisen havainnointipäivät) innokkaita kuuntelijoita mukaan. Paljon asioita oli viety tilatasolle ja työtä aiotaan jatkaa omilla tiloilla sorkkaterveyden edistämiseksi, tällaista palautetta saimme.

Olemme tavoittaneet laajemmin nautakarjatiloja tällä aiheella eli mukaan on saatu lihakarjan kasvattajiakin, mikä on hienoa. HuiLaa-hanke on teitä viljelijöitä varten, joten on mahtavaa, kuinka sen koulutuksia on hyödynnetty!

Marraskuussa on tulossa Markkinoinnin koulutusta teille, ketkä mietitte, kuinka voisin omalta osaltani esimerkiksi tuoda suomalaista maataloutta esille. Koulutus on myös teille, jotka vielä mietitte tai jo harjoitatte suoramyyntiä. Koulutus tuo näkökulmaa oman tuotteen markkinointiin. 

Torniossa ollaan 19. marraskuuta ja Rovaniemellä 20. marraskuuta. Nämä päivät ovat maksuttomia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HuiLaa hankkeen maaliskuu ja huhtikuun alku

Maaliskuu Pidimme maaliskuussa jälleen koulutuksia, hieman on juttujen teko venähtänyt, mutta tässä nyt avausta maaliskuusta. Robo...